NAKSKOV: Vandet kommer med stadig større styrke i disse år - fra oven, fra neden, fra søsiden. Men landets kommuner kan spare mange penge på at komme oversvømmelserne i forkøbet på den rigtige måde, lyder det fra Naturstyrelsen.
I Nakskov kan klimatilpasning med en lille sø i stedet for rørlægning give en samfundsøkonomisk gevinst på 20 mio. kr. Det viser beregninger med et nyt værktøj, som Naturstyrelsen har udviklet sammen med rådgivningsfirmaet Cowi.
Dermed kan kommunerne se sort på hvidt, hvornår klimatilpasning er en god forretning. Det ny beregningsværktøj kaldes Plask - Projekt om Lokale Analyser af Samfundsøkonomi i Klimatilpasning.
Den ny beregningsmodel fungerer ved, at en kommune eller et spildevandsselskab indtaster oplysninger om tidligere skader efter et skybrud sammen med oplysninger om den vifte af muligheder, der er for at forhindre skader ved oversvømmelser.
Natur og rekreative elementer bedst
Og i Nakskov viste regnestykket hurtigt, at der var en anden og bedre måde at håndtere oversvømmelser på end den traditionelle, som forsyningsselskaberne ofte vælger, nemlig at lægge lukkede rør i jorden, siger Regitze Lassen, klimakoordinator i Lolland Kommune.
- Nakskov er ret udsat, både fra havet og fra regn. Dette værktøj kan på en meget hurtig og simpel måde beregne, hvad forskellige løsninger koster, hvad der kan være af sidegevinster, og hvordan vi skal værdisætte det, siger hun.
Med modellen kan man vise for både lokalpolitikere og forsyningsselskaber, at løsninger med natur og rekreative elementer kan være de bedste til klimatilpasning.
- Når man skal forsinke regnvand, kan man beregne: Hvad koster det at lave et åbent regnvandsbassin, hvad hvis vi laver et tørbassin, hvad koster det at lægge en lukket rørledning eller lave et stykke åben grøft, siger Regitze Lassen.
Arbejdet med at anlægge den ny sø i Nakskovs nordøstlige udkant ventes i gang i marts.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.